İlk Yayın: 9 Temmuz 2025 – Güncelleme: 9 Temmuz 2025 15:19
Mersin 1. İdare Mahkemesi’nden Emirşah ve Bozdoğan Mahalleleri için sevindiren kararlar:
Emirşah’ın kâbusu iken 4 köyün ortasına doğru genişletilerek artık Anamur’un kâbusu haline de getirilmek istenen taş ocağına karşı açılan davada sevindiren karar Mersin 1. İdare Mahkemesi’nden geldi.
Anamur’un Emirşah Mahallesi’nde uzun yıllardır faaliyet gösteren ve halkın büyük rahatsızlık duyduğu taş ocağını işleten şirketin kapasite arttırma talebini kabul eden karara karşı mahalle sakinleri ile Emirşah, Ovabaşı ve Korucuk Mahallesi muhtarları tarafından açılan dava, Emirşahlılar’ın ve doğanın lehine sonuçlandı.
Davanın avukatı Seyda Afyoncu yaptığı açıklamada;
“Özel bir şirket tarafından uzun yıllardır işletilen patlatmalı taş ocağı nedeniyle evlerinin duvarları çatlayan, suları çamurlu akan ve azalan, tarım ürünlerinden verim alamayan, çocuklarını sokağa salamayan, yaz-kış toz ve çamur içinde yaşamak zorunda kalan Emirşah halkının isyanına rağmen faaliyetine devam eden şirketin yaptığı kapasite arttırma başvurusunu kabul eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’nın Mersin 1.İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi çok sevindirici.
Afyoncu, “kararı temyiz etseler de sonucun değişeceğini düşünmüyorum”.
Yargılama aşamasında yapılan keşif sonrasında alınan bilirkişi raporu da olması gerektiği gibi lehimizeydi. Bu nedenle davalı bakanlık ve müdahil şirket kararı temyiz etseler de sonucun değişeceğini düşünmüyorum. Yerel Mahkeme ve bilirkişiler, şirketin değil kamunun yararını gözettiler. Bu da ayrıca sevindirici, umut verici bir durum.“ dedi.
Mersin 1. İdare Mahkemesince verilen kararda ise, “Mersin İli Anamur İlçesi, Emirşah ve Ovabaşı Mahalleleri Güngörler Hafriyat Madencilik ve İnşaat Tic. Ltd. Şti. tarafından açılması planlanan Dolomit Ocağı işletmesi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen 24.06.2024 tarih ve E-14108550-220.01-9765688 sayılı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararının;
Çevresel Etki Değerlendirme raporunun ve eklerinin yasal düzenlemelere uygun olmaması, davalı idare tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmelerin yetersiz ve eksik incelemeye dayalı olması, projenin çevreye, doğaya, insan sağlığına, bölgedeki kültürel ve tarihi dokuya olabilecek zararlı etkilerinin gerçekçi ve bilimsel bir şekilde değerlendirilmemesi, ÇED sürecinin yasalara uygun şekilde yürütülmemesi nedeniyle davaya konu hukuka aykırı işlemin iptaline…” denilmiştir.
Bozdoğan Mahallesi’ndeki ÇED Gerekli Değildir kararı iptal edildi.
Öte yandan, geçtiğimiz haftalarda yine Mersin 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen başka bir kararla, Bozdoğan Mahallesi’ndeki dere yatağı ve ormanlık alanda yer alan 1500 yıllık tarihi olan Mamure Kalesi manzaralı iki poligon noktasında jeotermal sondaj kuyusu açılmasına onay veren Mersin Valiliği’nin ÇED Gerekli Değildir kararı iptal edilmişti.
Bu davanın da avukatı olan Seyda Afyoncu, ” Her iki karar da muzun başkenti olan Anamur’un su varlığı ve tarımsal geleceği açısından çok önemlidir. Davanın avukatı olmaktan öte, bir çevre aktivisti olarak, yaşam alanlarını, tarım topraklarını, sularını ve doğayı, kısacası yıkıma karşı yaşamı savunan Bozdoğan ve Emirşah halkı ile muhtarlarına teşekkür ederim. ” dedi.